Mindfulness ja lempeys itseä kohtaan

Mindfulnessia ja itsemyötätuntoa suorittajille, ahdistuneille, tunnollisille ja muille vaatimusten uuvuttamille.

Workshop-sarjan (6 workshopia) pohjana on mindfulness ja itsemyötätunto, joiden vaikutusta on tutkittu paljon. Workshop-sarjan ovat tehneet Reija Könönen, jolla on yliopistotasoinen koulutus mindfulnessiin (Master of science, Aberdeenin yliopisto). Toinen tekijä Sanna Wikström on mindfulness-ohjaaja (CMIF). Reija ja Sanna ovat tehneet yhdessä myös kaksi kirjaa: Lempeyden kirja sekä Lempeästi eroon murehtimisesta -tehtäväkirja.

Workshop-sarjan avulla sinun on helpompi…

– oppia tuntemaan itsesi ja myös tunnistamaan omat henkiset ja fyysiset rajasi
– näyttää rajasi ilman sisäistä vääntöä
– toimia omana itsenäsi hankalien ihmisten kanssa menettämättä omaa voimaasi
– käsitellä tunteita – myös niitä, jotka vievät voimia
– erotella ja annostella ajatuksia ja ajatusvirtaa
toimia arvojesi mukaisesti
– keskittyä siihen, mihin haluat
– ottaa aikaa lepäämiselle ja palautumiselle
– lisätä pitkäaikaista henkistä hyvinvointia

Workshop-sarjan rakenne:

Workshop 1: itsetutkiskelua
Workshop 2: minälempeyden harjoittaminen
Workshop 3: tunteiden kanssa työskentely
Workshop 4: sisäisen puhe ja sen sävyt
Workshop 5: minä ja muut – rajat ja itsen vahvistaminen ihmissuhteissa
Workshop 6: arvot ja opit osaksi elämää

Workshop-sarjassa harjoitettavan minälempeyden vaikutuksia:

Fysiologisia vaikutuksia

• Stressihormoni kortisolin eritys vähenee. Kun stressihormoni vähenee kehostamme, saatamme huomata erilaisia muutoksia: verenpaine laskee, lihasjännitys ja hartioiden ja pään alueen jännitystilat vähenevät, sydämensyke laskee ja sen myötä jopa paniikkioireet saattavat vähentyä, erilaiset hengityksen oireet kuten pintahengitys ja liikahengitys tasoittuvat, vatsan/pallean jännittyneisyys vähenee, ruoansulatus paranee, iho-oireet saattavat vähentyä, immuunipuolustus paranee, painonhallinta helpottuu, päänsärky- ja migreenioireet saattavat helpottua, nukkuminen paranee ja nukahtaminen helpottuu.

• Hyvän olon hormoni oksitosiinin eritys lisääntyy, mikä saa olomme turvallisemmaksi, rauhallisemmaksi, jopa onnellisemmaksi, ja tunnemme suurempaa yhteyttä muihin. Näin ollen myös kontakti toisiin on parempi, mikä lisää entisestään oksitosiinin eritystä. Lisäksi oksitosiini vähentää stressihormonin vaikutuksia kehossa.

Mentaalisia vaikutuksia

• Minälempeä stressaa itsekriittistä vähemmän. Hän ei vaadi itseltään kohtuuttomia ja tietää, että kukaan ei ole täydellinen eikä kenestäkään koskaan tule täydellistä. Minälempeys on parasta vastalääkettä itsekritiikille. Kun stressihormonin vaikutus vähenee minälempeyden myötä, mielentilassa tapahtuu merkittäviä muutoksia, esimerkiksi seuraavat stressioireet saattavat vähentyä: hermostuneisuus, ylivirittyneisyys, alakulo, ahdistuneisuus, masentuneisuus, saamattomuus, toivottomuus, ärtyneisyys, vihan tunteet, mielialan nopeat vaihtelut, yleinen väsymystila, huono keskittymiskyky, lyhyt pinna, passiivisuus ja levottomuus.

• Minälempeä on rohkeampi ja uskaltaa elämässä enemmän. Hän tietää, ettei epäonnistumisesta seuraa itsensä solvaamista ja itsesyytöksiä.

• Minälempeä osaa vetää rajansa – hän tietää, mikä on hänelle hyväksi ja toimii sen mukaan. Hän ei uhraudu eikä uhriudu, vaan elää tasavertaisena muiden kanssa.

• Minälempeä osaa asettaa asiat mittasuhteisiin ja suhtautuu niihin sen mukaisesti. Hän tietää, että ajatukset ovat vain ajatuksia eivätkä totuuksia.

• Minälempeä uskaltaa kohdata kaikki tunteensa. Näin esimerkiksi masennus ja ahdistus eivät jää niin helposti asumaan. Vapautuu rutkasti energiaa, kun ei ole jatkuvalla karkumatkalla omista tunteistaan.

• Minälempeä on luova, sillä hän rohkenee tehdä asioita, joita häpeä voisi rajoittaa. Minälempeä nimittäin tietää, että häpeä eristää ja estää luovan ajattelun vapaata virtausta.

Sosiaalisia vaikutuksia

• Minälempeydestä seuraava stressihormonin väheneminen ja oireiden hälveneminen vaikuttaa positiivisesti sosiaalisiin suhteisiin: törmäyskursseja tulee vähemmän, eivätkä yllättävätkään tilanteet tai keskustelut saa meitä reagoimaan liian nopeasti, suurella tunteenpalolla.

• Minälempeyden lisäämä oksitosiini saa meidät kokemaan turvaa ja läheisyyttä toisten ihmisten kanssa, jolloin vastakkainasettelu itsen ja muiden välillä vähenee.

• Kun suhtaudumme itseemme lempeästi ja ymmärtäen, voimme suhtautua samalla tavalla muihinkin. Kun hyväksymme omat riittämättömyyden, turhautuneisuuden ja epäonnistumisen tunteemme läpikotaisin, koemme, että kaikki tunteet ja kokemukset ovat sallittuja muillekin. Oman ja toisten vaillinaisuuden ja keskeneräisyyden aidosta hyväksymisestä alkaa aito ja syvä vuorovaikutussuhde ja yhteys muihin ihmisiin.

• Minälempeä on sosiaalisesti rohkea. Emme enää pelkää niin paljon muiden arvostelua ja mahdollista hylkäämistä, kun tiedämme, ettemme itse hylkää itseämme ja olemme omana tukenamme. Näin uskallamme kertoa rohkeammin omat mielipiteemme ja ajatuksemme sekä vetää rajamme.

• Minälempeän seurassa on helppoa ja mukavaa olla: Vuorovaikutus minälempeän ihmisen kanssa on helppoa, koska hän kertoo selkeästi, mutta muita arvostaen, mitä haluaa ja mitä ajattelee. Muiden ei tarvitse arvailla, mitä hän oikeasti toivoo, tai miettiä mahdollisia taka-ajatuksia sanojen takana. Siksi minälempeän parisuhdekin toimii paremmin.

Tämän ja yli sata muuta audiota voit kuunnella Hidasta elämää -sovelluksessa!

Hidasta elämää

Olet jo perillä

Tilaa ilmoitukset uusimmista teksteistä. Lue tuhansia mielen hyvinvointia parantavia tekstejä.

Ilmainen

Hetki itselle

Rauhoittava äänipalvelu

Kuuntele meditaatioita, podcasteja ja tuutusatuja. Tee mielen hyvinvointia parantavia workshopeja.

Osittain ilmainen